30.11.14

Teknoksen tuunaushaaste [osa 2]


Jakkaran maalaus on vienyt aikaa, mutta nyt se on valmis! Aika pirteä siitä tulikin! :D




Valitsin värit Ikean Oddvar-jakkaraani Finlaysonin Sointu-kankaasta. Olin ommellut eteiseen kankaasta verhon, jonka taakse eteisen portaiden alle rakentamaani vaatesäilytystila piiloutuu. Kankaan raidoista lähti idea myös jakkaran kannen kuviointiin.
 
Kun jakkaran pohjamaalaus oli tehty, piirsin sen kanteen kevyesti kankaan mukaiset raidat. Maalasin jokaisen erivärisen raidan erikseen ja annoin kuivua ohjeen mukaan vähintään 6 tuntia maalauskertojen välillä. Raitojen reunat rajasin maalarinteipillä, jotka irrotin heti maalauksen jälkeen. Kokeilin raitojen maalaamista ensin siveltimellä, mutta pian vaihdoin sen vaahtomuovin palaan ja töpöttelin maaliraidat sillä. 





Kapeiden raitojen maalaaminen pienelle pinnalle oli aika työlästä ja aikaa vievää. En ehkä aloittaessani ihan tiennyt, miten ison urakan otin tehtäväkseni. Idea oli kuitenkin mielestäni hyvä ja jaksoin viedä maalausurakan loppuun asti.

Jakkarasta tuli vähän hassu, mutta pilke silmäkulmassa se on tehtykin. Tällaiset projektit ovat hauskoja, koska saa päästää mielikuvituksen valloilleen ja ilotella väreillä.

Tällä toteutuksella siis mukana kisassa, katsotaan kuinka käy! ;)


25.11.14

Toilettilaukun ompelu


Tämä on opiskeluun liittyvä tehtävä, suunnittelimme ja toteutimme toilettilaukun. Suunnittelun lisäksi harjoittelimme tässä tehtävässä mm. vetoketjun sekä kulmien ompelua, päälletikkausta ja kappaleiden kohdistamista. 




 Suunnittelemani toilettilaukun mitat: 

- Pituus 25 cm
- Leveys 12 cm
- Korkeus 15 cm


Näillä mitoilla toilettilaukun tekemiseen tarvittiin:

- 20 cm Superman-kangasta (leveys 150 cm)
- Saman verran silitettävää tukikangasta
- 38 cm vetoketju
- Kaavapaperia
- Ompelulankaa
- Ompelukone (ja saumuri)
- Silitysrauta ja -lauta




Tarvittavat kappaleet:
 
- 2 x sivukappale, 15 x 25 cm
-  2 x päällyskappale, 6 x 35 cm
- 1 x pohja, 12 x 45 cm (pohjakappale kannattaa leikata muutama sentti suunniteltua pidemmäksi kappaleiden kohdistamisen helpottamiseksi)
- 2 x lenkki, 6 x 7 cm

 Lisäsin mittoihin saumanvaroiksi 1 cm jokaisen kappaleen reunaan, paitsi vetoketjun viereen tulevien päällyskappaleiden toiseen reunaan 1,5 cm.




Leikkasin kaavapaperista kappaleet saumanvaroineen, piirsin kaavat kankaalle sekä tukikankaalle ja leikkasin kappaleet irti. Silitin tukikankaan kankaasta leikattujen kappaleiden nurjalle puolelle ja huolittelin kappaleiden reunat saumurilla.

Seuraava vaihe oli vetoketjupaininjalan vaihtaminen ja vetoketjun ompelu päällyskappaleiden reunoihin. Sen jälkeen päälletikkaus vetoketjun molemmin puolin pitkillä pistoilla. 

Ompelin lenkit putkiksi (nurjat puolet vastakkain), käänsin ne oikein päin ja ompelin tikkaukset lenkkienkin reunoihin.


 

Merkitsin ja kohdistin kappaleiden keskikohdat. Kiinnitin toisen puolen sivukappaleen alareunan pohjaan sekä yläreunan toiseen päällyskappaleeseen nuppineuloilla. Ompelin kappaleet kiinni toisiinsa. Pyöristin kulmat ommellessa ja leikkasin niihin hakkeja kankaan kääntymisen helpottamiseksi. Jätin kappaleet ompelematta loppuun asti pohjan ja päällyskappaleen yhdistymiskohdissa, jotta kappaleiden kohdistaminen olisi seuraavassa vaiheessa helpompaa. Ompelin toisen puolen samalla tavalla.

Kiinnitin nuppineuloilla lenkit vetoketjun päihin päätysaumojen väliin keskelle. Kohdistin päätysauman kohdilleen ja ompelin pohjan ja päällyskappaleen yhteen. Kappaleiden kohdistus onnistui paremmin, kun pohjakappale oli suunniteltua pidempi. Leikkasin pohjakappaleesta ylimääräiseksi jääneen pituuden pois ja huolittelin reunat.




Toilettilaukun kappaleet oli nyt ommeltu yhteen ja työ melkein valmis. Viimeistelin laukun vielä huolittelemalla sen sisäsaumat uudelleen. Ompelin saumurilla kappaleiden saumanvarat ympäriinsä yhteen. Samalla tuli huoliteltua kulmat, joihin oli leikattu hakit kankaan kääntymistä helpottamaan. 

 Huolittelun jälkeen silitin sivukappaleiden saumanvarat toilettilaukun vetoketjun suuntaan ja ompelin reunoihin tikkaukset.

Tähän toilettilaukkuun ei tullut vuoria, mutta sellaisenkin voi halutessaan vielä ommella.




Tehtävä oli hyödyllinen ja opettavainen. Opin uusia työtapoja ja -tekniikoita, joita en ollut aikaisemmin käyttänyt. Tästä on hyvä lähteä suunnittelemaan ja toteuttamaan vaativampiakin ompelutöitä. :) 

Vink vink! Toilettilaukkuja ehtii vielä ommella joululahjoiksi...


23.11.14

Helppo joululahjaidea - Silmälaput


Joululahjaidea herkkäuniselle - itse ommellut silmälaput. 

Näihin "kekkosmallisiin" silmälappuihin löytyi kaava Suuren Käsityölehden numerosta 1/2008, mutta kaavan voi piirtää myös itse. Mallina voi käyttää esim. laskettelu- tai sukelluslaseja.


Tarvikkeet:

- Pala kangasta
- Kuminauhaa
- Levyvanua tai fleeceä
- Ompelulankaa 
- Ompelukone





Asettelin kaavan kankaalle langansuuntaisesti kuvio oikein päin. Piirsin ääriviivat ja leikkasin kaavan mukaan kaksi kappaletta kankaasta ja yhden levyvanusta. 

Asettelin kappaleet päällekkäin niin, että kankaiden oikeat puolet tulivat vastakkain ja vanulevy kankaiden alle alimmaksi kerrokseksi. Kiinnitin kappaleet toisiinsa nuppineuloilla. Samalla kiinnitin kuminauhan toisen pään kangaskappaleiden väliin niin, että kuminauhan pää jäi ulkopuolelle ja pitempi osa kappaleiden sisäpuolelle.




Ompelin kaikki kerrokset yhteen 0,5 cm etäisyydeltä reunasta. Jätin toiselle sivulle kääntöaukon. Kun kappaleet olivat ommeltu yhteen, leikkasin saumanvaroihin pieniä halkoita kulmakohtiin. Käänsin työn oikein päin ja leikkasin tarvittaessa lisää halkioita, että kulmat asettuivat paikoilleen, eivätkä jääneet vetämään.

Tässä vaiheessa kuminauhan toinen pää oli vielä irti. Kuminauhan oikea pituus selviää, kun mittaa pään ympäryksen silmien ja takaraivon kohdalta. Sopivaan mittaan leikattu kuminauha kiinnitetään auki jääneen sivun saumaan samalla kun sivu ommellaan kiinni. Sivun voi harsia käsin ennen kuin ompelee tikkauksen silmälappujen reunan ympäri. Tikkaus kannattaa ommella pitkällä pistonpituudella.




Silmälappuja voi ommella erilaisista kankaista, lahjan saajan mieltymysten mukaan. Vanukerroksen voi korvata ompelemalla toisen puolen fleece-kankaasta.


19.11.14

Teknoksen tuunaushaaste [osa 1]


Sain tilaisuuden olla mukana Teknoksen järjestämässä tuunauskisassa. Kisaan haastetut blogaajat suunnittelevat ja toteuttavat Ikean Oddvar-jakkaran tuunauksen Teknoksen Futura Aqua -kalustemaalilla

Teknoksen värisuunnittelun ammattilainen arvioi kisaan osallistuneiden blogaajien tuunaamat jakkarat ja paras toteutus palkitaan. Arviointikriteereinä ovat kokonaisuuden harmonisuus sekä luovuus sävyjen käytössä sekä kuvioinnissa.
Otin haasteen vastaan ja lähdin toteuttamaan omaa ideaani.


Kokosin jakkaran rungon helpottaakseni sen maalaamista. Jakkaran kansilevyn jätin vielä kiinnittämättä runkoon, koska kannen työstäminen tulee olemaan helpompaa, kun se on irrallaan.  

Maalasin jakkaran rungon ja kansilevyn Futura Aqua -tartuntapohjamaalilla. En ole ennen käyttänyt pohjamaalia maalausprojekteissani. Mielenkiintoista kokeilla, miten pohjamaalaus vaikuttaa lopputulokseen. Huomasin jo, että ainakin se peittää hyvin mäntyjakkaran puunsyyt ja oksankohdat. 



Odottelen nyt pohjamaalin kuivumista ja lähden sen jälkeen toteuttamaan suunnittelemaani maalausideaa. Jatkoa seuraa! :)


15.11.14

Koukut kaakeliseinään ilman ruuveja


Koska kaakeleihin eikä saumoihin haluttu porata reikiä, kiinnitin pyyhekoukut ja wc-paperitelineen ruuvien sijaan kaksipuoleisella asennusteipillä.


Koukut ja wc-paperiteline ovat Ikean Lillholmen-sarjaa. Koukut ja teline kiinnitetään asennusteipillä samoin kuin ruuveillakin. Ensin teipataan alustalevy seinään ja sen jälkeen ruuvataan itse koukku-/telineosa alustalevyyn.


Kaksipuoleinen teippi, jota käytin kiinnittämiseen on Pattexin No More Nails -asennusteippiä. Kiinnitin aiemmin samalla vahvalla teipillä myös wc:n peilin ja hyvin on pysynyt paikoillaan. Asennusteippiä löytyy ainakin K-Raudan valikoimista.


Asennusteippi on todella vahvaa ja tarttuu nopeasti. Kiinnitettävä esine kannattaa yrittää saada osumaan suoraan halutulle kohdalle, koska se tarttuu tiukasti saman tien. Asennusteipillä saa kiinnitettyä painavampiakin esineitä ja se tarttuu erilaisiin materiaaleihin.

9.11.14

Mukana Parhaat Kotiblogit -lehdessä


Sisustusblogien lukijat ovat varmasti jo huomanneet, että uusin numero Parhaat Kotiblogit -lehdestä on ilmestynyt.




Lehti on joulunumero, jossa on paljon kuvia tuttujen blogaajien kotoa, ideoita, vinkkejä ja ohjeita jouluvalmisteluihin ja joulun viettoon.




Onpa mukaan mahtunut myös yksi kuva tässäkin blogissa nähdystä käpynauhasta.




8.11.14

Tutustu omaan ompelukoneeseesi!


Ensimmäisiä opiskeluun liittyviä tehtäviä oli tutustua omaan ompelukoneeseen. Tehtävänä oli kokeilla kaikkia koneesta löytyviä ompeleita mallitilkulle.
 



Vaikka olen jo vuosia ommellutkin, en ollut käyttänyt puoliakaan koneesta löytyviä ompeleita. Perusompeleilla pärjää mainiosti, mutta nyt erilaisia ompeleita kokeiltuani, tulen todennäköisemmin käyttämään niitä myöhemmin. Ommellusta mallitilkusta näkee paremmin kuin ohjekirjasta, miltä ompeleet oikeasti näyttävät. 




Käytin vanhan vuosimallia -74 olevan Husqvarnani huollossa. Huolto kannatti, koska kone toimii nyt entistä paremmin. Vanhat ompelukoneet ovat kestäviä ja pitkäikäisiä, kun niitä muistaa välillä huollattaa. Kunnossa olevilla ja hyvin toimivilla työkaluilla on huomattavasti mukavampi työskennellä.